Bygd smart. På naturlig vis.

Bruk av takstoler og gitterdragere i større bygg med brannkrav

Bruk av takstol og gitterdragere i større bygg
Hvordan kan takstoler og gitterdragere brukes i større bygg samtidig som man møter brannkravene? I denne artikkelen gir Hans Martin Andersen, Direktør konstruksjoner og produktutvikling, i ARE Treindustrier deg et innblikk på buntede takstoler og lange spenn.

Grensene pushes stadig når det gjelder bruk av synlige trekonstruksjoner i større bygg. Det stilles ofte krav til at de synlige trekonstruksjonene må branndimensjoneres i tillegg til å spenne langt og bære tungt.

Derfor er bruk av takstoler og gitterdragere i større bygg mer aktuelt noen gang. Takstol er en unik konstruksjon med stor geometrisk fleksibilitet, høy styrke, og lav vekt. Dette gjør takstolen kostnadseffektiv og bærekraftig i konkurranse med massive treprodukter med sin lave produksjonskostnad og gunstige råvareforbruk.

Synlige trekonstruksjoner og brannkrav

En enkeltstående takstol har ingen dokumentert brannmotstand, men gjennom Teknisk Godkjenning 20079 (spikerplateforbindelser med brannmotstand) kan takstolen branndimensjoneres opptil R60. Dette utføres ved å sette takstolene eller gitterdragerne i bunt.

Buntede takstoler gjør at man kan ofre de ytterste takstolene ved brann, de er allikevel med i styrkeberegningen i bruksgrensen. Under brann beregnes takstolene for en redusert last. Dette gjør at antallet takstoler i bunten som oftest ikke økes for at takstolen skal kunne branndimensjoneres. Derfor blir ikke en sammensatt branndimensjonert takstol eller gitterdrager noe særlig dyrere enn takstoler på CC600 med brannhimling hvis man lager et tilpasset modulsystem.

God bruk av buntede takstoler

Ved å plassere sammensatte takstoler i modulsystem fra tre til seks meter har man lagt grunnlaget for en kostnadseffektiv trekonstruksjon. En sammensatt takstol kan benyttes under dekker og bjelkelag, samt under takelementer eller åstak.

Hva er viktig å tenke på ved bruk av buntede takstoler og lange spenn

I alle trekonstruksjoner er kryp en utfordring som må vurderes. Detaljer ved opplegg bør derfor ses på som et kritisk knutepunkt sammen med konstruktøren av takstolene slik at man får den løsningen som er optimal til ditt bygg. For å redusere antall takstoler i en bunt kan høyde være en viktig faktor. Man bør derfor etterstrebe løsninger som legger til rette for nødvendig høyde på spikerplatekonstruksjonen.

Sammenspikring av bunten gjøres etter teknisk godkjenning og må dokumenteres. Eventuell avstiving av staver og gurter må ivaretas i tråd med prosjekteringen.

Hvordan kan ARE Treindustrier bistå deg?

Vi i ARE Treindustrier har den kompetansen og erfaringen som trengs for å ivareta buntede takstoler i større bygg med brannkrav. Våre produksjonsanlegg er tilrettelagt for å kunne produsere markedets lengste spikerplatekonstruksjoner. Vi leverer buntede takstoler til næringsbygg, forretningsbygg, landbruk, skoler, haller, bolig med mer. Sammen med deg er vi din kompetansepartner for bygg i tre.

Bilder

Vil du vite mer?

Da hører vi gjerne fra deg. Vi tar mer enn gjerne en uforpliktende prat.

Kanskje du også er interessert i...

Johnny Tverberg foran låven som en gang var takstolproduksjonen til Kaupanger Tre.
Nyhet

ARE Treindustrier Kaupanger 40 år

Odd Tufte og Johnny Tverberg, to uredde og driftige tømrere, startet i 1983 opp produksjon av takstoler under navnet Kaupanger Tre A/S på en låve. 40 år har gått og takstolprodusenten har blitt til en totalleverandør trekonstruksjoner. Her er historien om reisen, fra låven til en skikkelig fabrikk, og fra Kaupanger Tre til ARE Treindustrier Kaupanger. Med en snartur innom Hollywood.

Les mer »
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler.