Bygd smart. På naturlig vis.

Fra avkapp i ARE Treindustrier til oppsirkulert kubbegulv

Kubbegulv - Foto: Vill Opp AS
VILL-OPP tar tregulv til nye høyder når de skaper vakre gulv av avkapp. Ved å bruke endene fra restene på konstruksjonsvirket fra ARE Treindustrier og deretter stifte disse sammen, får man en gulvflis av treklosser med endeveden opp. Resultatet er flotte og slitesterke tregulv med et unikt preg.

Foto: Vill Opp AS

En enkel ide førte til DOGA-merket

Det hele startet som et samarbeid mellom arkitektene VILL OPP og snekkerverkstedet Timbla AS. Sammen fant de ut av hvordan de kunne utnytte avkapp og forvandle dette til solide kubbegulv.
Resultatet av det oppsirkulerte kubbegulvet har gitt VILL OPP det betydningsfulle DOGA-merket – en anerkjennelse til norske virksomheter som utmerker seg gjennom fremragende bruk av design og arkitektur. I Juryens uttalelse ble det trukket frem at

«Prosjektet er et foregangsprosjekt i den sirkulære økonomien, og et produkt som byggebransjen i Norge trenger. Det resirkulerte kubbegulvet er et godt eksempel på smart og miljøvennlig ressursutnyttelse»

Dette ble starten på en ny industrisatsing i Kaupanger, og da også med Sogneprodukt og ARE Treindustrier med på laget.

Sosial bærekraft og nye arbeidsplasser

I 2023 inngikk VILL OPP et samarbeid med arbeids – og inkluderingsbedriften Sogneprodukt på Kaupanger, for å etablere en fabrikk og produksjonslinje for kubbegulvet. Sogneprodukt har lang erfaring med tilrettelagte arbeidsplasser, og er en viktig nøkkelbedrift i Sogn for å hjelpe folk inn på arbeidsmarkedet.

«Det at VILL OPP setter sosial bærekraft like høyt som miljømessig bærekraft, er noe vi i ARE Treindustrier applauderer», sier Johnny Tverberg produktutvikler og medeier i ARE Treindustrier Kaupanger AS. «Dette sammenfaller med hva vi tror på i ARE, og illustrerer det store mulighetsrommet som ligger i bærekraftsarbeidet. I dette tilfellet har vi utviklet et nytt produkt som bidrar positivt til både miljø, sosiale forhold og økonomisk verdiskapning gjennom å redusere avfall, utjevne sosiale ulikheter og skape flere arbeidsplasser» sier Johnny.

Kubbegulv - Foto: Vill Opp AS
Foto: Vill Opp AS

Et lite steg mot sirkulærøkonomi

Avkappet som leveres fra ARE Kaupanger tilsvarer ca. 8000 kvadratmeter kubbegulv i året. Ved å oppsirkulere det som ellers ville blitt avfall, utnyttes råvarene til det ytterste og man unngår å transportere bort store mengder avfall til forbrenning. Nå leveres avkappet fra konstruksjonsvirket direkte til Sogneprodukt, som ligger kun noen få minutters avstand fra ARE Treindustrier.

«Mengden avfall vi genererer og hvordan vi håndterer dette i ARE har høyt fokus i vårt bærekraftarbeid», sier Johnny. «Byggebransjen står for en stor andel av klimagassutslippene, og avfall er en stor del av dette. Med den innovative ideen om kubbegulv fra avfall, tok de sirkulærtenkende arkitektene hos VILL OPP tak i nettopp dette. Da vi fikk forespørsel om vi kunne bidra med materialer til produksjon av kubbegulv så vi dette som en flott mulighet til å forbedre våre interne prosesser og samtidig ta et nytt steg mot å skape sirkulærøkonomi», forteller Johnny Tverberg.

«Dette prosjektet passer svært godt med flere av våre bærekraftsmål. Vi er stolte av å kunne bidra, og vi skal gjøre det vi kan for at dette blir en suksess, fortsetter han. I ARE har vi høy kompetanse på produksjon av treprodukter, og vi vet det er vanskelig å skape produkter som det er lett å industrialisere. At vi nå får være med på dette prosjektet, og starte opp det som forhåpentligvis kan bli masseproduksjon på sikt er utrolig gøy», avslutter Johnny.

Kubbegulv - Foto: Vill Opp AS
Foto: Vill Opp AS

OM VILL OPP AS

VILL OPP GJØR AVFALL OM TIL PRODUKTER, OG JOBBER I DAG MED PRODUKTUTVIKLING AV GULV, VEGGPANELER OG FASADESYSTEMER BÅDE AV HELTRE, MDF, STEINULL OG ALUMINIUM. ALT ER BASERT PÅ Å OPPSIRKULERE AVFALL TIL BYGGEMATERIALER. DE JOBBER I DAG MED BÅDE RIVEENTREPRENØRER OG INDUSTRI MED FORMÅL OM Å UTNYTTE AVFALLSMATERIALER PÅ EN BEDRE MÅTE.

OM SOGNEPRODUKT AS

SOGNEPRODUKT ER EN ARBEIDS- OG INKLUDERINGSBEDRIFT MED MÅL OM Å FÅ FOLK UT I JOBB. FOR DE SOM HAR BEHOV FOR DET KAN SOGNEPRODUKT TILBY ARBEID I EN AV SINE INTERNARENAER HVOR DE LEVERER HØYKVALITETS PRODUKTER FRA GODT TILRETTELAGTE ARBEIDSPLASSER.

OM TIMBLA AS

TIMBLA ER ET SNEKKERVERKSTED I KAUPANGER. MED LIDENSKAP FOR TRE, DESIGNER OG LAGER DE MØBLER AV ULIKE TRESORTER SKREDDERSYDD TIL KUNDENS ØNSKER. I TILLEGG TIL MØBELPRODUKSJON JOBBER TIMBLA OGSÅ AKTIVT MED SIRKULÆR ØKONOMI, OG HAR SOLID KOMPETANSE MED PRODUKSJONSPROSESSER, DESIGN OG PROTOTYPING.

Bilder

Vil du vite mer?

Da hører vi gjerne fra deg. Vi tar mer enn gjerne en uforpliktende prat.

Kanskje du også er interessert i...

Kubbegulv - Foto: Vill Opp AS
Nyhet

Fra avkapp i ARE Treindustrier til oppsirkulert kubbegulv

VILL-OPP tar tregulv til nye høyder når de skaper vakre gulv av avkapp. Ved å bruke endene fra restene på konstruksjonsvirket fra ARE Treindustrier og deretter stifte disse sammen, får man en gulvflis av treklosser med endeveden opp. Resultatet er flotte og slitesterke tregulv med et unikt preg.

Les mer »

Denne nettsiden bruker cookies

Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt og for personlig tilpasning av annonser. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Avvis alle