Sammen med Norsk Solstrøm har ARE jobbet med å utvikle monteringssystemer i tre, for bakkemonterte solceller. Et unikt konsept som erstatter dagens bærestrukturer i aluminium og galvanisert stål til et mer bærekraftig materiale – norsk furu.
Som en del av det grønne skiftet skal det bygges store arealer med bakkemonterte solcelleparker i årene som kommer. Å få være med på å endre disse monteringssystemene for solceller til mer bærekraftige materialer som tre, har vært en inspirerende oppgave å jobbe med for våre prosjektingeniører i ARE Treindustrier. Det å utvikle solcellestativer i tre er en naturlig forlengning av en allerede grønn ambisjon om mer fornybar energi. At slike monteringssystemer av tre også har potensiale til å redusere monteringstiden er en stor bonus.
«Å arbeide med Norsk Solstrøm med å utvikle disse monteringssystemene har vært både inspirerende og lærerikt. Det er godt det finnes mennesker med både visjoner og ambisjoner som bidrar til å flytte grenser for hva som er mulig og med det bidrar til en mer bærekraftig byggenæring», sier Hans Martin Andersen i ARE Treindustrier.
I en artikkel publisert i bransjemagasinet «Skog» kan du lese mer om den nye løsningen fra Norsk Solstrøm, og hvordan den ble til.
Artikkel fra bransjemagasinet SKOG, skrevet av Marius Lippestad:
Fremtidens solceller stående på norsk furu
Jan Erik og Halvor satser på norsk furu fremfor kinesisk aluminium.
På Nesøya i Asker oppføres det en flott bolig, med utrolig utsikt over Oslofjorden. På taket av nybygget står to karer og et solcellepanel. De to herrene, som også er fettere, jobber sammen med å få flere til å velge norsk treverk under solcellepanelene.
– Solcellepaneler blir som oftest i dag oppført på bærestrukturer av aluminium og galvanisert stål. I 30 år har disse stativene blitt pøst ut i markedet, noe som har gjort at grossister og utbyggere har blitt vant med at det er slik.
– Co2 er det mest destruktive elementet i atmosfæren, og vi må prøve å gjøre så mye vi kan for å redusere mengden utslipp. Ved å bygge bærestrukturen i norsk furu vil vi fjerne co2 utslippet fullstendig fra underliggende bærekonstruksjoner på Solcellepanel. Reduksjonen på et helt anlegg, om man bruker treverk, vil være på 50 prosent, de resterende 50 prosentene kommer fra selve solcellepanelet, forklarer Jan Erik Lauritzsen og Halvor Fossum Lauritzsen i Norsk Solstrøm AS.
Frustrert over aluminium
Jan Erik hadde nylig gått av med pensjon og kjedet seg litt. Han tok på seg flere styreverv og i et av disse styrene kom det en dag en forespørsel om å bygge seks solcelleanlegg på kjøpesentre i Oslo. Det ble starten på selskapet Norsk Solstrøm AS.
– Jeg tok på meg rollen som prosjektleder, og ble frustrert over hvor mye aluminium som ble brukt. Etter mange år i Hydro visste jeg godt hvor mye Co2 som går med til aluminiumproduksjon. Da tenkte jeg: hva om vi gjør det med tre? Vi bruker norsk furu, den er fin å impregnere. Levetiden på utstyret er i beste tilfelle 60 år. Solcellepanelene i seg selv har en levetid på 25-30 år, forklarer Jan Erik.
Trenger ingen fabrikk
I dag har selskapet levert bærekonstruksjoner i tre til fem anlegg. Are Treindustrier har på oppdrag regnet ut, og skjært til bærekonstruksjonene. Nå kan CNC-sagene produsere fortløpende, om det skulle komme bestillinger på 100 eller 1000 slike stativer i løpet av neste uke.
– Ideen vår trenger ingen fabrikk, vi kan bare bestille rett fra sagbruket. CNC-sager finnes over hele verden. Dette er eksisterende teknologi som får et nytt anvendelsesområde. Ved bruk av tre kommer vi billigere ut prismessig, og det tar kortere tid å montere på byggeplass.
– Panel kan monteres på bakken, på tak, på landbruksbygg eller flytende i havet. De bakkemonterte anleggene er enkle byggesett, som er designet på IKEA-prinsippet, hvor montør, eller bruker, kan montere det meste selv, med unntak av det som er lovpålagt elektroarbeid. Denne bakkemonterte bærestrukturen, lar seg kombinere med landbruksproduksjon, og er svært godt egnet for selvbygging av bønder.
Det grønne skiftet
Ved at treverket binder karbon i det lange kretsløpet, har de to karene stor tro på at dette vil være et godt tilskudd i kampen mot klimaendringer.
– Vi mener at bruk av norsk trevirke kan bidra positivt til det grønne skiftet. Det er en industriell utvikling med store anlegg som passer oss som hånd i hanske. Samtidig mener vi at med et billigere, og mer miljøvennlig, alternativ at innstegsterskelen for de som ønsker å bygge i småskala vil senkes. Derfor har vi laget enkle kit som bonden eller skogeieren selv kan stå for mesteparten av monteringen, og bare overlate den siste biten til elektrikeren, forklarer Halvor.
– Solceller er fremtidens energikilde. Det er den desidert billigste fornybare energikilden vi har. Blant annet har BaneNor som mål at alle deres bygg skal ha solcellepanel. Med strenge miljøkrav, skal vi sørge for å hviske dem i øret at de bør bruker norsk treverk til solcellepanelene, fortsetter han.
I fem år har Jan Erik arbeidet med ideen sin. Nå er han klinkende klar på at aluminium og galvanisert stål fra Kina skal byttes ut med norsk furu.
– Treets egenskaper er helt fantastisk. Evnen til å binde Co2 og dets bæreevne. VI har blitt helt forelska etter hvert som vi har jobbet med dette, smiler jan Erik Lauritzsen.