Bygd smart. På naturlig vis.

Snudde krevende markedssituasjon til nye markedsmuligheter

løft av prefabrikkert element
Med støtte fra Innovasjon Norge gjennomførte ARE Treindustrier prosjekt "Kompetanseløft" i perioden 2020-2022. Prosjektet hadde som formål å styrke kompetanse på tvers av hele vår verdikjede, og sørge for å forbedre vår leveranse ut i markedet. Nå er prosjektet avsluttet, og vi er godt fornøyd med resultatene.

ARE Treindustrier med ambisiøst kompetanseløft

I 2020 førte koronapandemien til en krevende markedssituasjon for ARE Treindustrier. Ordreinngangen og inntektsgrunnlaget ble på kort tid kraftig redusert, spesielt for fabrikkene i Kaupanger og Rygge som produserer elementer.

Med stor usikkerhet i markedet var kostnadskutt og permitteringer et tema for mange bedrifter på dette tidspunktet.  For å unngå permitteringer hos oss, ble det satt i gang utredning av muligheter for å kunne tilby våre produkter til en større del av markedet. Her lå det blant annet et stort potensial i å ta større prosjekter.

En viktig del av leveransen ved større prosjekter innebærer imidlertid at vi også kan tilby montering av elementer ute på byggeplass. Det å tilby montering betyr også betydelig ansvar og risiko i et prosjekt, og på dette tidspunktet var ikke organisasjonen rigget for dette. Vi så derfor behovet for å legge til rette for å gjennomføre et strukturert «kompetanseløft» i hele vår primære verdikjede – fra salg, prosjektering og prosjektledelse, til produksjon og montering.

Da pandemien var et faktum sto vi, som mange andre, i fare for å permittere ansatte, og vi var også redde for å miste ansatte som følge av den usikre situasjonen vi stod ovenfor. At vi i stedet utnyttet tidspunktet til å gjennomføre et større kompetanseløft i selskapet er vi i ettertid veldig glade for. Man kan på mange måter si at pandemien på var med på å hjelpe oss til å løfte blikket og fokusere målrettet på tiltak som ville hjelpe oss med å utvikle våre produkter og tjenester, og ikke minst utvikle ARE som organisasjon, sier Mari Lie, Leder HR i ARE Treindustrier.

Mari Lie - ARE Treindustrier
Foto: Mari Lie – Leder HR, ARE Treindustrier.

Ville ikke klart det uten støtte fra Innovasjon Norge

For å gjennomføre vårt kompetanseløft var vi helt avhengige av økonomisk støtte, og vi tok derfor kontakt med Innovasjon Norge for å søke om tilskudd til opplæringskostnader. Her var Innovasjon Norge enestående. Med sin kompetanse bisto de oss i hele søknadsprosessen og var behjelpelige med å finne riktig finansieringsform. Søknaden ble innvilget, og 3 år senere er prosjektet avsluttet.

Alle som jobber med kompetanseutvikling, vet at utvikling koster. Både i form av tid og penger. Jeg kan med hånden på hjertet si at vi aldri ville fått til dette store løftet, uten støtten fra Innovasjon Norge, sier Mari Lie, Leder HR i ARE Treindustrier

Hva innebar kompetanseløftet for ARE Treindustrier?

Formålet med kompetanseløftet i ARE var å styrke kompetansen for hele vår primære verdikjede. Fra salg, prosjektering og prosjektledelse, til produksjon og montering. Dette har medført kompetanseheving innenfor kontraktsrett og utførelsesstandard, prosjektledelse, kvalitetssystem, HMS, logistikk, produksjonsteknikk, bruk av utstyr, digitale verktøy og tegningsforståelse. I tillegg har vi gjennomført LEAN-kurs i hele organisasjonen.

For det meste ble alle kompetansehevende aktiviteter gjennomført som planlagt over en 2 års periode. Pandemien medførte imidlertid et behov for å utsette noen aktiviteter og vi måtte forlenge prosjektperioden. Her var Innovasjon Norge svært behjelpelige, og vi fikk utsatt prosjektet med ett år.

Bidrar til ny bransjestandard

En viktig del i vår produksjonsprosess er sikkerhet ved løft av elementer. Underveis i prosjektet avdekket vi mangel på gode og omforente veiledere i bransjen for å dokumentere kapasiteten i elementene. Vi prioriterte å sette inn betydelige ressurser på å utvikle løsninger og metoder for å dokumentere kapasiteten i elementene under løft og kraning. Vi har løftet fokus på denne problemstillingen i bransjen, og med vår kompetanse og metode har vi bidratt til en ny bransjestandard, både for våre bransjekollegaer og våre kunder. Gjennom prosjektet sikret vi opplæring i de nye standardene for alle involverte i løfteprosessene.

ARE Treindustrier viser vei i utviklingen av en bransjestandard, noe hele næringen kapitaliserer på. Den systematiske satsingen på alle ledd i verdikjeden viser at selskapet har en helhetlig og robust utviklingsstrategi.  Innovasjon Norge er svært fornøyd med at våre finansieringsordninger kan bidra til så høy måloppnåelse hos våre kunder, og potensielt gi økt konkurransekraft, verdiskaping og sysselsetting. Olav Ingebjørn Moe, Innovasjon Norge

Organisasjonsutvikling fører til utvikling av nye produkter og arbeidsplasser

For ARE Treindustrier har utbyttet av prosjekt kompetanseløft vært svært høyt. Vi avsluttet prosjektet høsten 2022 og er nå klare for å utvikle tjenesten videre. Målet er at ARE i løpet av 2023 skal kunne tilby montering på større prosjekter. Vi er nå i en prosess der vi jobber for at dette skal kunne utføres med egne ansatte, noe som også betyr nye arbeidsplasser.

Å etablere en ny tjeneste som montering har handlet om å løfte en hel verdikjede og utvikle mennesker, prosesser og verktøy. Det store kompetanseløftet vi har gjennomført har gitt oss et fundament for å utvikle og skape konkurransekraft for en helt ny leveranse, og vi kan ikke få understreket nok hvor viktig det er at også virkemiddelapparatet ser utvikling i nær sammenheng med organisasjonsutvikling når vi fremover skal utvikle nye produkter og markeder, sier Hans Martin Andersen, Direktør for Konstruksjon og produktutvikling i ARE Treindustrier.

Hans Martin Andersen - ARE Treindustrier
Foto: Hans Martin Andersen – Direktør konstruksjon & produktutvikling, ARE Treindustrier.

Bilder

Vil du vite mer?

Da hører vi gjerne fra deg. Vi tar mer enn gjerne en uforpliktende prat.

Kanskje du også er interessert i...

Kubbegulv - Foto: Vill Opp AS
Nyhet

Fra avkapp i ARE Treindustrier til oppsirkulert kubbegulv

VILL-OPP tar tregulv til nye høyder når de skaper vakre gulv av avkapp. Ved å bruke endene fra restene på konstruksjonsvirket fra ARE Treindustrier og deretter stifte disse sammen, får man en gulvflis av treklosser med endeveden opp. Resultatet er flotte og slitesterke tregulv med et unikt preg.

Les mer »

Denne nettsiden bruker cookies

Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen på nettstedet vårt og for personlig tilpasning av annonser. Ved å fortsette å bruke dette nettstedet samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Avvis alle