Samarbeidsprosjektet som ble til ladepark med solcellepanel og carport i tre
4. april åpnet Inspiria Ladepark i Sarpsborg og den ble introdusert som «verdens smarteste ladepark» av næringsminister Jan Christian Vestre. Dette er et samarbeidsprosjekt mellom flere aktører og vi har levert carport-bygg i tre.
Et ønske om en bærekraftig og moderne installasjon
Inspiria ønsket å sette en ny standard for ladeanlegg med en bærekraftig og moderne installasjon som verken belastet strømnettet unødig eller var dyrt å drifte. Og installasjonen skulle være for alle type el-biler. Valget falt på solcelle-teknologi og dermed dukket også behovet for et bygg opp. ARE fikk det ærefulle oppdraget med å levere carport-konstruksjon i tre.
Et samarbeidsprosjekt
Dette er et samarbeidsprosjekt mellom blant annet Inspiria Science senter, Smart Innovation Norway, Recharge Norge, Solcellespesialisten, Enova, Easypark, Zaptec og Sarpsborg kommune. Konseptet bak ladeparken er å kombinere lokalprodusert strøm fra solceller med et 500 kWh-batteri og hvor overskuddsstrømmen forsyner Inspiria med energi. Løsningen er laget for bruk i områder hvor strømnettet ikke har nok ladekapasitet.
En del av løsningen for en bærekraftig byggenæring
I ARE Treindustrier er det sterkt fokus på fremtidens bygg. Derfor jobber vi kontinuerlig med kompetanseheving og produktutvikling av bærekraftige bygg. Dette prosjektet var derfor viktig for oss da det ga oss viktig erfaring og innsikt om hva som kreves av trekonstruksjoner tilpasset fornybar energi. «Vi har tilegnet oss masse ny fagkunnskap etter dette prosjektet, og dette er noe vi tar med oss videre for å tilpasse våre trekonstruksjoner til flere typer bygg og nye innovative løsninger», sier Hans Martin Anders, Direktør konstruksjon og produktutvikling.
Vår leveranse av carport i tre
I samarbeid med Solcellespesialisten og Østfold Energi konstruerte våre prosjektingeniører Anders Utvær og Åsmund Borgum en trekonstruksjon optimalisert for solcellepaneler. Prosjektet innebar blant annet å skreddersy byggesystemet til solceller hvor både vind, deformasjoner og forankring skulle tilpasses konseptet.
Resultatet ble fagverksrammer med nedfelte åser, vindavstivningssystem og innfesting. Konstruksjonen er slank samtidig som den gir tilstrekkelig stivhet. Vi har også konstruert spesialbraketter i stål for innfesting av konstruksjonen til fundamentene.