Bygd smart. På naturlig vis.

Norges smarteste ladepark i tre levert av ARE Treindustrier og Solcellespesialisten

Da Inspiria Science Senter i Sarpsborg skulle installere en ladepark for el-biler var ønske om en bærekraftig og moderne installasjon avgjørende. Les om hvordan vi i samarbeid med Solcellespesialisten og Østfold Energi konstruerte en carport i tre tilpasset solcellepaneler.

Samarbeidsprosjektet som ble til ladepark med solcellepanel og carport i tre

4. april åpnet Inspiria Ladepark i Sarpsborg og den ble introdusert som «verdens smarteste ladepark» av næringsminister Jan Christian Vestre. Dette er et samarbeidsprosjekt mellom flere aktører og vi har levert carport-bygg i tre.

Et ønske om en bærekraftig og moderne installasjon

Inspiria ønsket å sette en ny standard for ladeanlegg med en bærekraftig og moderne installasjon som verken belastet strømnettet unødig eller var dyrt å drifte. Og installasjonen skulle være for alle type el-biler. Valget falt på solcelle-teknologi og dermed dukket også behovet for et bygg opp. ARE fikk det ærefulle oppdraget med å levere carport-konstruksjon i tre.

Et samarbeidsprosjekt

Dette er et samarbeidsprosjekt mellom blant annet Inspiria Science senter, Smart Innovation Norway, Recharge Norge, Solcellespesialisten, Enova, Easypark, Zaptec og Sarpsborg kommune. Konseptet bak ladeparken er å kombinere lokalprodusert strøm fra solceller med et 500 kWh-batteri og hvor overskuddsstrømmen forsyner Inspiria med energi. Løsningen er laget for bruk i områder hvor strømnettet ikke har nok ladekapasitet.

En del av løsningen for en bærekraftig byggenæring

I ARE Treindustrier er det sterkt fokus på fremtidens bygg. Derfor jobber vi kontinuerlig med kompetanseheving og produktutvikling av bærekraftige bygg. Dette prosjektet var derfor viktig for oss da det ga oss viktig erfaring og innsikt om hva som kreves av trekonstruksjoner tilpasset fornybar energi. «Vi har tilegnet oss masse ny fagkunnskap etter dette prosjektet, og dette er noe vi tar med oss videre for å tilpasse våre trekonstruksjoner til flere typer bygg og nye innovative løsninger», sier Hans Martin Anders, Direktør konstruksjon og produktutvikling.

Vår leveranse av carport i tre

I samarbeid med Solcellespesialisten og Østfold Energi konstruerte våre prosjektingeniører Anders Utvær og Åsmund Borgum en trekonstruksjon optimalisert for solcellepaneler. Prosjektet innebar blant annet å skreddersy byggesystemet til solceller hvor både vind, deformasjoner og forankring skulle tilpasses konseptet.

Resultatet ble fagverksrammer med nedfelte åser, vindavstivningssystem og innfesting. Konstruksjonen er slank samtidig som den gir tilstrekkelig stivhet. Vi har også konstruert spesialbraketter i stål for innfesting av konstruksjonen til fundamentene.

 

Vil du vite mer?

Da hører vi gjerne fra deg. Vi tar mer enn gjerne en uforpliktende prat.

Kanskje du også er interessert i...

Vannkunsten boligprosjekt, komplekse takkonstruksjoner i tre
Nyhet

Stolt leverandør av komplekse takkonstruksjoner

Vannkunsten boligprosjekt er et byggeprosjekt med unik arkitektur. Dets takkonstruksjoner krevde skreddersøm og solid kompetanse og erfaring innen konstruksjon og byggeteknikk. ARE Treindustrier er stolte av å få være med å løse disse takkonstruksjonene på oppdrag fra AF-gruppen.

Les mer »
Bjelkelag som etasjeskiller
Fagartikkel

Vindavstivning og forankring i mindre bygg

Med tiden har nye byggetekniske løsninger og krav om tettere bygg og mer isolasjon brakt frem nye produkter. Med dette har også mye av de gamle byggeskikkene forsvunnet, sammen med gode løsninger til avstivning og forankring i mindre bygg. Men det har ikke blitt mindre viktig. Mindre bygg stiller også krav til vindavstivning og forankring og det er viktig at man tenker grundig gjennom hva som skal til for å ivareta konstruksjonens stabilitet.

Les mer »